תולדות האתר
מאת:
ביריחו אנו זוכים להרבה אתרי קודש. ביניהם יש לנו את ארמונות החשמונאים עם ארמונו השלישי של הורדוס ומערות הקבורה מבית שני...
האתר החשוב מתקופת בית שני. אין אתר הממחיש את חיי החשמונאים בתקופה הזו. אנו מדברים על 170 שנה האחרונים לפני החורבן.
נתחיל ממערות הקבורה האתר הצפון מערבי לארמונות. האתר נחפר ע"י אוניברסיטת. חיפה כחפירות הצלה, מאחר ומצאו גלוסקאות בשוק יריחו.
כל השטח ההררי מערבית לארמונות ועד למרגלות דיא הוא שטח מערות הקבורה. גלוי לעין שכל השטח מלא מערות. השטח בסכנה בגלל הבניה הערבית הכובשת .אונ. חיפה חשפה חלק מבית הקברות ואת הממצאים העבירה לחיפה. יש לחשוף עוד מערות ולשמור עליהם.
אחת המערות הגדולה שנמצאה זו מערת גולית, ע"ש יועזר שהיה גבוה (1.65). מן המערות לומדים מנהגי קבורה עתיקים שנשמרו היטב באקלים היבש של יריחו, אנו לומדים שכל הצבור הוא כוהנים שעובדים בירושלים וגרים ביריחו. בית הקברות נותן תמונה של שלושה דורות שנטמנו ברצף - עיין כאן.
הארמונות נבנו בששה שלבים ע"י שלושה מלכים. הראשון הוא יוחנן הורקנוס בנו של שמעון בן מתתיהו. בתחילה הוא הקים שם את האחוזה המלכותית של עצי פרי מיוחדים ליריחו- תמר, אפרסמון, . הוא קבל את המים מנחל פרת. היום האזור בנוי ע"י הערבים. אחר-כך הוא בנה מגדל שמירה בקצה הדרומי, על הנחל מתחת לקפרוס. אחר-כך הוא הרחיב את הארמון מערבה עם ברכות. בנו אלכסנדר ינאי הרחיב את מפעל אביו ובנה את הברכה הגדולה שאין כגודלה . הביא עוד מים מנויבה ומעיין דיוק ועוג'ה.
דרומית לברכה הוא בנה את הפבייון (pavillon) כדי להשתעשע במתרחצים.
בברכה הזו נרצח ע"י טביעה אריסטובולוס השלשי ע"י הורדוס טרם היה למלך.
אחרי מותו של אלכסנדר אשתו בנתה את ארמונות התאומים דרומית לפבייון תוך כדי חפירה עמוקה כדי לא להסתיר את הנוף. הנה הבית המשותף הראשון בתולדות. מוקף בגנים וברכות נוספות.
כאן יש בית כנסת מתקופת בית שני עתיק ביותר.
מן האתר יש ללמוד את שיטת בניית המקוואות מתוחכמת לא פחות מהיום.
הורדוס בתקופת מלכותו בונה שלושה ארמונות. השלישי המפואר ביותר, אחרי קבלת הפרס של בניה מפוארת בארץ ע"י אוקטביוס- נבנה בבנאים- אומנים מאיטליה, וסגנונו לא מוכר אלא משם. כאן קיים אולם הכנסים הגדול בארץ, נחל פרת חוצה את הארמון כאשר בצד הדרומי יש תל מלאכותי לחדרי קבלת הפנים. הוא בונה בנחל ברכה ענקית לשיט.
שתי רעידות האדמה השאירו לנו מספיק שרידים כדי להתפאר מן המורשת.
יש לבוא לבקר ולהנות.